top of page

Stiftelsens arbete

Stiftelsen Spelkultur verkar för främjande av kreativitet och innovation inom analog och digital spelkultur med kringliggande kulturyttringar.

Ändamål

Stiftelsens ändamål är att direkt eller indirekt verka för främjande av kreativitet och innovation inom analog och digital spelkultur med kringliggande kulturyttringar, vidare i handlingarna omnämnt som spelkultur.


Stiftelsens ändamål uppnås genom att berika spelkultur lokalt och nationellt genom insatser särskilt riktade mot barn, unga och unga vuxna genom att driva eller verka för öppna fysiska eller digitala mötesplatser för spelkultur, skapa förutsättningar för kreativitet eller innovation med insatser eller verksamheter så som fritidsaktiviteter och företagsinkubation inom spelkultur, och främja insatser eller verksamheter med fokus på tillhandahållande av eller stöd för ledarskap, lokaler, utrustning, material eller kompetensöverföring, för fritidsutövande och företagstillväxt inom spelkultur.

 

Vidare ska stiftelsen främja insatser eller verksamheter med ekonomiskt stöd, så som stipendier eller andra ekonomiska ersättningar, för att möjliggöra eller uppmuntra engagemang inom spelkultur, främja insatser eller verksamheter med inriktning mot samarbete med skolor, utbildningsinstitutioner eller liknande för kunskapsspridning och engagemang i spelkultur samt verka som brobyggare eller samarbetspartner regionalt, nationellt eller internationellt med andra stiftelser, organisationer eller andra aktörer som direkt eller indirekt verkar för, berikar eller utvecklar spelkulturen. Stiftelsen kan driva egna projekt eller främja andras projekt som ligger i linje med stiftelsens ändamål.


Med detta ändamål åtar sig stiftelsen att verka för en levande och inkluderande spelkultur som berikar det lokala och nationella kultur- och näringslivet.

Stiftelsen ska skapa fler möjligheter att träffas, inspireras och glädjas i onyttan av spelande eller nyttan av att vara och växa socialt med likasinnade i en trygg miljö eftersom mötet har ett egenvärde.

Spelkultur är en mångfald av uttryck som har visat sig passa många unga som annars har haft svårt att känna och uppleva social tillhörighet och/eller yrkesmässig framtidstro. En djup inlevelse i en värld som inte beretts utrymme annat än som en konstruktion på papper, duk eller skärm har alltför ofta slösat bort kompetenser och ibland lett till utanförskap.

Det finns också en stor grupp ungdomar och unga vuxna som saknar de socioekonomiska och/eller kulturella förutsättningarna för att hitta de spelkulturella möjligheter som finns för deras kreativitet, lust och kunskap. Oavsett om det är analogt eller digitalt.

Många vittnar om hur unga som förstått att det finns likasinnade, en framtida yrkesroll och/eller platser för att träffas, har utvecklats och motiverats socialt även i andra sammanhang. 

Inkludering

Spelkulturområden

Stiftelsen bidrar till spelkulturen, dess framtid och dess kulturarv. Vi jobbar för att fostra en ny generation av kreativa tänkare och innovatörer, samtidigt som vi stärker den lokala och nationella spelutvecklingsindustrin.

Var i ekosystemet befinner du dig?

Hobby & Föreningsliv

Här jobbar stiftelsen med behovsanpassade aktiviteter så som lovsaktiviteter eller kollon med fokus på skapande och motiverande kunskapsinhämtning. Med fokus på det analoga och digitala vill stiftelsen jobba med slöjd, hantverk, litteratur, konst, digitalt skapande, osv. med en tydlig grund i spelkultur som bidrar till glädje och gemenskap.

I föreningsform ger stiftelsen utrymme för att, i gemenskap med andra, inspirera unga att tänka kreativt och utmana sina egna idéer i analoga och digitala uttryck. Som att ha spelträffar, skapa egna brädspel eller tillsammans utveckla sina första digitala spel, allt under kompetent vägledning. 

Det finns en samhällsvinst i barns och ungas känsla av gemenskap, mål och framtidstro, med minskad skolfrånvaro, högre självkänsla och lust till vidareutbildning som följd.

Målsättningar:

  • Skapa ett nätverk av samarbetspartners för fritidsverksamhet.

  • Skapa finansieringsmöjligheter för projektledare till barn- och ungdomsverksamhet.

  • Organisera workshops och event för barn och ungdomar för att introducera dem till brädspel, figurspel och spelutveckling.

  • Ha lokal förankring som aktör för fritidsverksamhet

  • Organisera spelutvecklingstävlingar för unga, med fokus på analoga och digitala spel.

  • Vara kulturellt nav för spel och kreativt skapande på amatörs- och föreningsnivå

AdobeStock_181753162_edited.jpg

Skola &
Utbildning

I grundskolan kan många få utdelning av de positiva delarna av ett anpassat arbete med grund i spelkulturen. Stiftelsen vill med hjälp av motivation och välmående bidra till att öka antalet barn som går vidare till högre utbildning. Genom att minska andelen problematiska skolgångar kan även kostnaden för samhället minska.

Även för utbildning på högre nivå kan ett tankesätt från spelkulturen bidra till forskningsunderlag samt hjälpa många individer att hitta rätt utbildning för deras individanpassade behov.

Stiftelsen ska skapa en levande utbildningsmiljö där kunskap och kreativitet möts: Under åren ska stiftelsen erbjuda en serie kurser och utbildningar som förvandlar nyfikna deltagare till skickliga spelkulturutövare, spelutvecklare och entreprenörer. Här ser vi till att kurser och utbildningar inte bara ger teknisk kompetens utan även inspirerar till ett entreprenöriellt tankesätt.

Stiftelsen vill även inspirera utbildningssystemet till spelbaserat lärande och kreativt skapande: Vi kommer att samarbeta med skolor för att integrera spel och kreativitet i undervisningen, vilket ger eleverna nya sätt att lära och uttrycka sig. Exempel på detta är en skolmiljö där eleverna inte bara lär sig genom traditionell undervisning, utan också genom att utveckla egna spel, skapa egna berättelser och experimentera med design - allt med stöd från våra program och resurser.

Målsättningar:

  • Skapa ett nätverk av samarbetspartners inom utbildning.

  • Vara en öppen och inspirerande plattform för att främja kunskapsdelning för och med andra.

  • Utveckla och genomföra ett program för skolor och kulturskolor för att integrera spelbaserat lärande och kreativt skapande i läroplanen.

  • Skapa ett mentorskapsprogram som kopplar ihop unga spelutvecklare med erfarna mentorer inom industrin.

Brainstorming_edited.jpg

Företag &
Entreprenörskap

Spelkultur på företagsnivå kan bidra till ökad spetskompetens med fokus på problemlösning och kreativitet. Stiftelsen vill bidra till att hjälpa individer som vill starta eget företag inom spelkulturen med en inkubators- och acceleratorsverksamhet som i sin tur bidrar med fler arbetstillfällen, ett starkt näringsliv med förebilder som attraherar andra företag och hjälper med inflytt till staden/kommunen.

Genom att etablera samarbeten med skolor, spelstudios och företag ska vi skapa en kreativ hub där konstnärskap och innovativa idéer kan blomstra och växa. Ett stipendie/finansieringsprogram kan tända gnistan i unga talanger och uppmuntra dem att följa sina drömmar. Programmet kommer inte bara att ge ekonomiskt stöd, utan också fungera som en plattform för att synliggöra unga talanger och deras projekt. 

Stiftelsen ska även bygga broar mellan generationer genom ett kraftfullt mentorskapsprogram. Mentorskap är en ovärderlig del av kreativt lärande, och vårt program kommer para ihop unga utvecklare med erfarna branschveteraner. De mentorerna kommer att fungera som guider, coacher och förebilder som ger unga kreatörer insikter och råd som bara kan fås genom erfarenhet. 

Målsättningar:

  • Skapa ett nätverk av samarbetspartners inom näringslivet och företagande.

  • Genomföra förarbetet för en inkubator för unga spelutvecklare och kreatörer.

  • Ha lokal förankring som aktör inom företagande inom spelkultur.

  • Inkludera regelbundna kurser och utbildningar inom företagande.

  • Etablera ett mentorskapsprogram som koppar unga spelutvecklare till entreprenörer med erfarna mentorer inom industrin.

  • Skapa en permanent spelutvecklingshub eller inkubator som stödjer nya företag och projekt inom spelindustrin. 

Kontakta stiftelsen

Tack för ditt meddelande!

bottom of page